Hoppa till innehållet
Omslagsbild för På väg till presidenten
Isbn: 978-87-2854-400-6
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: februari 2023

E-bok

På väg till presidenten

Under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet sprider sig en frihetsrörelse genom den afrikanska kontinenten. Allt fler länder slås fria från de forna kolonialmakterna i Europa. På bara några år skulle statssystem och infrastruktur byggas upp i de nybildade staterna och mitt i detta skede börjar dokumentärfilmaren och journalisten Stig Holmqvist att besöka Östafrika.

Här skildrar han de enorma utmaningar som de nybildade länderna stod inför, och de maktkamper som kom att prägla utvecklingen. Holmqvist har mött flera av ledarna som spelade en stor roll i den afrikanska frihetsrörelsen, så som Ugandas Idi Amin och Zimbabwes Robert Mugabe. Men det är en ledare han aldrig mött, Tanzanias president Julius Nyerere. "På väg till presidenten" är en återgivning av Holmqvists upprepade försök att möta den tanzaniska presidenten, och berättelsen om vilka konsekvenser som ledarnas styre skapade för ländernas invånarna. Holmqvist skildrar allt från de korrupta politikerna och de högt uppsatta militärerna, till de fattiga bergbönderna och minoritetsfolkets öde.




Stig Holmqvist är en svensk dokumentärfilmare, fotograf och författare. Han har regisserat 18 filmer och skrivit mer än 10 böcker. Han verk skildrar ofta olika människoöden på den afrikanska kontinenten. Holmqvist hade en frekvent samarbetspartner i sin hustru, den norska socialantropologen Aud Talle (1944-2011). 1976 tilldelades paret priset Expressens Heffaklump för boken "Barn i Belfast."


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone